De Zuidhollandse Frise

ZUID HOLLANDSE FRIS…

Deze soort ontstond in het begin van de 20e eeuw. Waarschijnlijk moeten we hun geboorteplaats zoeken ergens in het zuiden van Europa. De benaming van deze postuurkanarie is regelmatig een punt van discussie op COM niveau. Op dit moment is de officiŽle  naam "Frisť du Sud" dus Frisť van het Zuiden, in BelgiŽ heet hij nu Zuiderse frisť. Bij ons houden we echter de naam Zuid-Hollandse frisť in ere. Het is een van de lichte frisees, dat wil zeggen dat we alleen krullende veren mogen aantreffen tussen de schouders en de inplant van het dijbeen.

De krullende veren van de schouders, rug borst en flanken moeten vrij lang zijn en overvloedig aanwezig en samen een ring van krullende veren vormen om het bovenlichaam.

Naast de juiste krulveren is voor deze soort ook de lichaamsvorm belangrijk. De vogels moeten een goede lange nek hebben en een fijne hagedisachtige kop, de schouders moeten breed en hoekig zijn en erg belangrijk zijn ook de lange poten die als de vogel de juiste houding aanneemt volledig recht gestrekt moeten zijn en loodrecht op de zitstok moeten staan. In deze opgerichte houding hebben sommige vogels wel eens moeite hun evenwicht te bewaren, zeker in de tentoonstellingskooi houden ze zich dan met een poot aan de tralies vast. Eigenlijk zou dit op een tentoonstelling een fout zijn, maar bij dit ras wordt dat niet bestraft mits ze dat niet te veel doen.

Het belangrijkste is echter wel de houding van deze vogels, de vogel zit opgericht op de zitstok met naast de gestrekte poten een mooie rechte rug en hoog gedragen schouders. De lange hals en fijne kop moeten daarbij horizontaal gestrekt worden, zodat als we de vogel van achteren bekijken we de nek en kop niet mogen zien.

Dit maakt de Zuid Hollandse frisť beslist geen gemakkelijke vogel, er zijn dus drie belangrijke onderdelen waarop we moeten letten bij het beoordelen van de kwaliteit van de vogels, vorm, houding en bevedering. Maar deze moeilijkheid maakt het kweken van deze mooie nerveuze vogels juist zo interessant.

.

Introductiepagina Postuurkanaries | Frise-kanaries | Glosters | Border | Berner | Belgische bult | Scotch fancy | Five fancy | Munchener | Lizard

Ons adres:

Telefoon: (0345) 518326
Fax: (030) 3004984
E-mail: h.rens@cable4u.nl