De Parijse frise

De Parijse Frisé 

De Parijse Frisé is een van de grootste postuurkanaries. Met zijn lengte van meer dan 19 cm en de weelderig krullende veren is het werkelijk een imposante vogel.

De eerste officiële standaard van de Parijse frisé dateert van 1920, maar reeds in 1867 werd in Parijs een tentoonstelling gehouden, zodat het ras al meer dan een eeuw oud is. De Parijse frisé is dus een grote vogel met over zijn gehele lichaam krullende veren.

De rug- en schouder krulveren moeten flink lang zijn, vooral in de schouders, want daardoor krijgen deze vogels de mooie breedte. Die rug krulveren moeten met een mooie rechte scheiding in het midden mooi naar links en rechts afhangen. Aan de onderzijde van de rug vinden we een aantal opstaande veren die als een boeket tussen de vleugels uitkomen. Hierdoor kan soms gebeuren dat de vleugels niet helemaal sluiten op de stuit, maar dat is voor deze soort geen ernstige fout.

De flank krulveren moeten overvloedig aanwezig zijn en vol en breed van boven de dijen in de richting naar de schouders krullen. De borstkrullen moeten van weerszijden van de borst als een schelp naar elkaar krullen. Ook de buik moet bedekt zijn met krullende veren. De kop is voorzien van krullende veren, dat is iets wat alleen bij dit ras zo duidelijk voorkomt. Die kop krulveren kennen we in twee vormen, het callotte type, waarbij de krullende kopveren naar een of twee zijden van de kop afhangen, of het casque type waarbij de veren vanaf de achterzijde van de kop in een waaiervorm omhoog krullen.

Daarnaast moeten we ook nog duidelijk de uitstaande bakkebaarden kunnen zien. Een ononderbroken kraag zorgt voor een mooie overgang van kop naar lichaamskrulling. Vanuit de stuit hangen de sikkelvormige hanenveren af langs de brede staart. Die staart is niet gevorkt zoals bij de meeste kanaries, maar eindigt vrij recht.

De nagels moeten ook duidelijk neiging tot krulling laten zien, bij sommige vogels zijn die nagels zelfs helemaal gedraaid als een soort kurkentrekker, hier zal de liefhebber zorgvuldig moeten controleren of de nagels niet te lang worden, omdat de vogel zich dan kan beschadigen.

Introductiepagina Postuurkanaries | Frise-kanaries | Glosters | Border | Berner | Belgische bult | Scotch fancy | Five fancy | Munchener | Lizard

Ons adres:

Telefoon: (0345) 518326
Fax: (030) 3004984
E-mail: h.rens@cable4u.nl