Gloster consort

De Gloster is in de kanariewereld een nog vrij jong ras. Deze kleine kuifvogels werden voor het eerst tentoongesteld in 1925. Hun oorsprong moeten we zoeken in Cheltenham in het Engelse graafschap Gloucester. De Gloster is een van onze kleinste postuurkanaries, de officiŽle Engelse standaard geeft geen maat aan maar zegt "neiging naar miniatuurvorm," de meeste Engelse Glosterclubs houden 4,5 inch aan als ideale maat. Bij ons is de voorgeschreven maximum lengte 11,5 cm.
Natuurlijk is het niet alleen de grootte die het uiterlijk van dit vogeltje bepaald. Het voornaamste van een Gloster is zijn vorm. Het lichaam moet kort en gedrongen zijn. Dus een korte en brede vogel. Dat begint reeds aan de hals die kort en dik moet zijn, die korte overgang van kop naar lichaam is belangrijk om de gedrongen lichaamsvorm te verkrijgen. De rug van een Gloster is breed en licht gewelfd, de borst is breed en mooi afgerond, die zachte rondingen moeten doorlopen over de flanken tot de onderbuik. Een smalle korte staart en korte pootjes zorgen ervoor dat de dwergvorm in alle onderdelen tot uiting komt.
De kuif van de Gloster corona is het opvallendste onderdeel, die kuif moet een mooie hoge gewelfde kroon zijn op een vrij brede kop. De kuifveren moeten zo lang mogelijk zijn, maar mogen niet over de ogen en de snavel heen vallen, daarom zijn ook de hoogte van de kuif en een goede centrale plaatsing ervan zo belangrijk. De gladkopvorm de Gloster consort moet een brede en ronde kop hebben met een hoog voorhoofd dat met een mooie ronding moet overgaan naar het midden van de schedel. De ogen moeten centraal geplaatst zijn, goed in lijn met de kleine snavel. Bij de consort moeten de wenkbrauwen goed zichtbaar zijn, maar deze mogen geen aanleiding zijn tot de vorming van de zogenaamde oortjes.
Zeer belangrijk bij deze vogel is bevedering, een Gloster is een contourvogel en iedere fout in de bevedering zal daarom onmiddellijk afbreuk doen aan de mooie vorm van dit vogeltje. En lange dichte bevedering is noodzakelijk voor liet verkrijgen van een volle lichaamsvorm, maat deze bevedering zal daarbij steeds zacht en goed aangesloten moeten zijn.

Nog meer informatie over de Glosters

Introductiepagina Postuurkanaries | Frise-kanaries | Glosters | Border | Berner | Belgische bult | Scotch fancy | Five fancy | Munchener | Lizard

Ons adres:

Telefoon: (0345) 518326
Fax: (030) 3004984
E-mail: Vanwege het grote aantal besmette e-mail zijn we helaas gedwongen het e-mail adres te verwijderen. Neemt u aub telefonisch contact op