Een zingende border

Border is een van de meest gekweekte postuurkanaries. Het ras is rond 1825 ontstaan en in 1890 werd de eerste specialclub opgericht.
In de loop der tijden is het uiterlijk van de Border ook duidelijk gewijzigd. Van een vrij kleine slanke vogel veranderde de Border tot onze volle ronde vogel. De huidige Engelse standaard dateert van 1985. De border is vooral een vogel van rondingen. Het lichaam van een border wordt dikwijls vergeleken met een flink ei, met de stompe kant boven en daarop dan een knikker als voorbeeld voor de kop. Die kop moet mooi rond zijn van welke kant men hem ook bekijkt. Belangrijk is de ronding boven op de schedel en de bolle wangen.
De hals moet zo lang zijn dat de kop sierlijk vrij van het lichaam staat en via een duidelijke nekinval vloeiend overgaat in de lichaamsronding.
Het lichaam van een border is tamelijk gevuld. Vanaf de schouders loopt de rug in een vloeiende curve tot de aanzet van de staart. De borst is ook mooi afgerond, maar mag ondanks de ronding niet te zwaar zijn. Achter de poten loopt de ronde lijn niet meer naar boven maar omlaag om een mooie gevulde overgang naar de staart te kunnen maken. De lichaamsbreedte mm gelijk zijn aan de lichaamshoogte. Zodat bij een border altijd een mooie symmetrische peervorm zichtbaar is, van welk kant men hem ook bekijkt, zowel van opzij, als van boven of van achteren bekeken altijd moet die peervorm zichtbaar zijn.
De poten van een border zijn middelmatig van lengte, maar vooral belangrijk is dat deze vogel fier, redelijk opgericht op de poten staat waarbij er een duidelijke ruimte moet zijn tussen het lichaam en de zitstok. Daarvoor moet ook een klein deel van de dijen zichtbaar zijn. Het is een beweeglijke vogel die regelmatig op en neer springt, waardoor ook juist de ronde vormen worden benadrukt. Belangrijk daarbij is dan wel dat de zitstokken op de juiste afstand staan, zodat de vogel kan springen en niet moet vliegen. Ook de lengte van de vogel kan men mooi bepalen aan de afstand van de zitstokken. Bij een juiste plaatsing van de stokken, 6 vrije tralies tussen de zitstokken, mag de staart niet over de andere zitstok steken. Dit geldt dan voor de speciale borderkooi, waarin de vogel het best uitkomt en van alle kanten te zien is.

Voor nog meer informatie over de border klik hier

Introductiepagina Postuurkanaries | Frise-kanaries | Glosters | Border | Berner | Belgische bult | Scotch fancy | Five fancy | Munchener | Lizard

Ons adres:

Telefoon: (0345) 518326
Fax: (030) 3004984
E-mail: Vanwege het grote aantal besmette e-mail zijn we helaas gedwongen het e-mail adres te verwijderen. Neemt u aub telefonisch contact op