Berner

Het ontstaan van de Berner moeten we ongeveer zoeken in het begin van deze eeuw. Zijn schepping is het resultaat van kruisingen en selecties door Zwitserse liefhebbers, met als resultaat een goed herkenbaar afzonderlijk ras.
Toch is het nog steeds een vrij zeldzaam ras. Daardoor is ook de kweek nog niet makkelijk, er zijn nog te weinig vogels met alle kenmerken. Er wacht de liefhebbers van de Berner nog een zware taak om voldoende raszuivere exemplaren te kweken die het volmaakte type zo goed mogelijk benaderen.

Een Berner kanarie lijkt bij de eerste aanblik wel wat op een kleine Yorkshire. Bij nadere beschouwing ziet men echter een aantal duidelijke verschilpunten.
Het lichaam van de Berner is meer kegelvormig terwijl de Yorkshire een wortelvorm moet hebben die spits toeloopt naar onderen. De borst van de Berner is flink gevuld, de rug is lang. Het lichaam heeft de vorm van een naar onder kleiner wordende cilinder.
Het belangrijkste kenmerk van deze vogels is de hoekige kopvorm. Die kop is kort en breed en aan de bovenzijde afgeplat. Aan de achterzijde lijkt het of de schedelvorm daar wat uitsteekt waardoor de kop zijn hoekige uiterlijk krijgt.
De hals van de Berner is vrij dik en matig lang, wel is een duidelijke overgang zichtbaar van de kop naar de rug. Dit komt ook omdat de schouders van de Berner wat hoekig zijn. Ook de aanhechting van de vleugels moet bij deze vogels zichtbaar zijn. Juist door deze duidelijke vleugelboeg lijken de schouders ook breder. De Berner zit vrij opgericht op zijn zitstok, daarbij moet de lange smalle staart mooi in het verlengde van de rug gedragen worden.
De poten zijn middelmatig lang en buigen licht door, de dijen zijn voor een flink deel zichtbaar.
De bevedering moet mooi glad aansluiten, daarom wordt altijd intensief x schimmel gepaard. De meeste van deze vogels voldoen maar juist aan de eis van 16 cm lengte, hoewel we ze graag iets forser zien.
De Berner is een iets gezette vogel, die echter op de eerste plaats elegant moet zijn

Introductiepagina Postuurkanaries | Frise-kanaries | Glosters | Border | Berner | Belgische bult | Scotch fancy | Five fancy | Munchener | Lizard

Ons adres:

Telefoon: (0345) 518326
Fax: (030) 3004984
E-mail: Vanwege het grote aantal besmette e-mail zijn we helaas gedwongen het e-mail adres te verwijderen. Neemt u aub telefonisch contact op