Voor de goede houding moet lang worden getraind

Een houding in de vorm van een cijfer 7. is het belangrijkste onderdeel van de Belgische bultkanarie. Om die houding goed kunnen aantonen moet de vogel over een aantal onontbeerlijke eigenschappen beschikken. Dit zijn: een zuiver rechte rug, die de vogel alleen kan tonen als hij een goed opgerichte houding heeft, dus zuiver verticaal. De staart moet daarbij mooi in het verlengde van de rug gedragen worden.
Zeer belangrijk bij deze vogels zijn ook de zeer hoge en brede schouders, daarbij een lange dunne hals met er op een vrij kleine ovale kop. Die lange hals moet de vogel goed naar voren strekken. Daar balanceert hij als het ware mee bij het aannemen van zijn hoekige houding.
Het lichaam van een bultkanarie is aan de onderzijde vrij smal, maar moet in de borst en schouders toch goed gevuld zijn. Zeker de schouders zijn hoog, vol en breed. Door de hoge schouders zal van achteren bezien de rug een soort hartvormige inzinking tussen de schouders laten zien. Deze inzinking mag echter nooit te sterk aanwezig zijn. Het liefst ziet men dat de rug goed gevuld is tussen de schouders. De rechte rug met de brede schouders moeten een mooie driehoek vormen als we daar van achteren tegenaan kijken.
Bij een goede houding zien we daarbij de kop ook niet omdat deze juist onder de schouderhoogte gedragen wordt. Ook van opzij gezien moet het lichaam van een bultkanarie een driehoekige vorm laten zien. Bij het aannemen van de houding zullen de poten bijna volledig gestrekt zijn, nog net niet volledig gestrekt en licht schuin naar achteren.
De lengte van een bultkanarie moet 17 cm zijn (gemeten door de aslijn van de vogel).
De bevedering moet wel zo glad mogelijk aansluiten, maar meestal zal in de borst, door de hoekvorm de bevedering wel wat los zitten. Indien de rest van de bevedering strak zit is dat geen ernstige fout.
De kleur van deze vogels is meestal geel, wit of bont.
Roodfaktorige kleuren zijn niet toegestaan.


Introductiepagina Postuurkanaries | Frise-kanaries | Glosters | Border | Berner | Belgische bult | Scotch fancy | Five fancy | Munchener | Lizard

Ons adres:

Telefoon: (0345) 518326
Fax: (030) 3004984
E-mail: Vanwege het grote aantal besmette e-mail zijn we helaas gedwongen het e-mail adres te verwijderen. Neemt u aub telefonisch contact op