Rood komt bij de grasparkieten niet voor,
hoe graag sommige fokkers dat ook zouden willen.

In de Australische wildernis leven bijna uitsluitend groene grasparkieten.
Blauwe en gele dieren worden door hun slechtere camouflage nl heel snel het slachtoffer van roofvogels.
Welke kleur een parkiet heeft wordt genetisch bepaald. De erfelijke eigenschappen zullen altijd een geel of blauw factor omvatten. Gewoonlijk treden die allebei tegelijk op en dan is de parkiet groen. Maar als er een factor wegvalt of geblokkeerd wordt zijn de veren geel of blauw gekleurd.
Bij de groene parkiet bevindt zich in het centrale deel van de veren donkere in de buitenste laag gele kleurstof. Het blauw ontstaat door de lichtbreking.
De gele vogels hebben geen donkere kleurstof en bij witte parkieten ontbreken ze allebei. Alle bijna veertig kleurschakeringen bij de grasparkiet spelen zich af binnen het gebied blauw, geel groen wit. Rood komt bij de grasparkieten niet voor, hoe graag sommige fokkers dat ook zouden willen.
De washuid bij de snavel verraadt het geslacht: bruin bij de vrouwtjes, blauw bij mannetjes. Jonge parkieten hebben een geheel zwarte snavel. Het geslachtsonderscheid is dan nog niet te zien.
Een uitgebalanceerd dieet voor de vogels bevat niet alleen een graanmix, maar ook dagelijks vers water en zandkorrels, mineralen en grit. Liefst een keer per week moet het menu ook fruit en groente bevatten.

Terug naar de homepage

Kleurkanaries | Zangkanaries | Vorm- en Postuurkanaries | Tropische vogels | Parkieten | Europese Cultuurvogels | Duiven en kwartels

Ons adres:

Telefoon: (0345) - 518326
E-mail: info@eckev.nl