Rode Steenpatrijs

Rode Steenpatrijzen

RODE STEENPATRIJS

Wetenschappelijke naam: Alectoris rufa

Engels: Red-legged Partridge, French Partridge

Duits: Rothuhn

Frans: Perdrix rouge

Algemeen: Beide geslachten zijn hetzelfde gekleurd. Wordt ook wel Rode Patrijs genoemd.

Herkomst: Frankrijk, Corsica, Spanje, Portugal, Noordwest-ItaliŽ. Verder zijn deze patrijsachtigen uitgezet op de Azoren, Madeira, Gran Canaria, de Baleraren en in Groot-BrittanniŽ.

HAAN en HEN

Lengte: 32 tot 34 cm

Ringmaat: 10 mm.

Kop en masker: Het voorste gedeelte van de schedel is blauwgrijs; het midden van de schedel bruin, in de nek overgaand in roodbruin. Onder langs de kleurrijke bovenkop loopt een witte band vanaf de snavelbasis boven langs de ogen en de oorstreek naar de nek. De teugels, een smalle streep boven de ogen, een kleine kinvlek en een vlek onder de basis van de ondersnavel zijn zwart. Kin, keel en wangen beigewit, omgeven door een brede zwarte band die het onderste gedeelte van de oorstreek zwart kleurt en naar beneden achter langs wangen en hals naar de voorzijde van de keel trekt. Het bovenste gedeelte van de oren is roodbruin; de hals is opzij parelgrijs met zwarte streepjes in de lengterichting.

Bovenlichaam: Mantel en zijkanten van de krop zijn kaneelkleurig bruin; de rest van het bovenlichaam, de vleugeldekveren en de dekveren van de kleine slagpennen zijn donker olijfachtig grijs; dit grijs is op de stuit zuiverder grijs van kleur.

Onderlichaam: De zwarte band, die om de wangen en de hals naar de keel loopt, verbreedt zich in het midden van de krop tot een zwarte slab, die in de richting van de borst als het ware "wegloopt" in een groot aantal grotere zwarte vlekken. De borst is blauwgrijs. De buik, tot aan de onderstaartdekveren, de dijen en het onderste gedeelte van de flanken zijn donker oranjebruin. De flanken zelf zijn opvallend geelachtig crŤme met zwarte en kastanjebruine dwarsbanden.

Kleine en grote slagpennen: Grote slagpennen donker sepiagrijs tot zwart; de zomen van de buitenvanen zijn geelachtig beige. De basis van de vanen van de buitenste grote slagpennen zijn beige en met een bruine waas overtrokken en overdekt met donkere stippeltjes. De kleine slagpennen zijn donker olijfachtig grijs met een isabelbeige omzoming van de buitenvanen.

Staart: Middelste staartveren donker grijs; overige staartpennen roodbruin. Onderstaartdekveren licht grijsbruin met een isabelbeige waas.

Ogen, snavel, poten: De snavel en de washuid rondom het oog is koraalrood. De iris is lichtbruin. De poten zijn koraalrood tot karmijnrood. De voetzolen zijn geel gekleurd.

Introductiepagina duiven en kwartels | Chinese dwergkwartels | Japanse kwartels | Tandkwartels | Patrijzen en frankolijnen | Echte kwartels | Vechtkwartels | Lachduiven | Diamantduiven | Overige duiven